onsdag 9 juni 2010

Samaipata

Andreas, varan Thi Chi guru

En av katterna pa hostelet

Ghost Town Samaipata


Nojd Linnea grillar machimellos

En av kvallarna bestamde vi oss for att grilla. Har med Norskorna Heidi och Tine, Andres, Elliot samt Linnea

Mitt rum

Vy fran min privata uteplats pa hostelet, inte sa pjakigt for ca 30sek natten


Hemma hos Mario. Han hade precis flyttat fran en lagenhet inne i Samaipata till en liten stuga utanfor. Han tyckte han bodde stort nu och ursaktade sig over att han inte hunnit kopa nagra mobler nu nar han hade sa mycket plats...

Andres i full fard med att plantera


Tacker over nyss sadda fron med jord

fv. Andres och hans kompanjon Ugo

Slet med att rensa bort sly fran persikotrad med ett "macheteliknande" verktyg.
5 blasor i handerna nar jag var fardig...

Elliot och Julian tar en paus


Har pavag till Andres (agaren till hostelet vi bor pa) "farm" for att hjalpa till med diverse. Stannade till for att ta denna bilden.

En del av marknadsplatsen i Samaipata

fv. Papa Mono (en skon amerikan som vi traffade nar vi var ute och gick) Senor Perro nr.1 samt Julian ute pa promenad

Julian slappar pa hostelet

Varat hostel fick tillokning, har ca 5 min gamla kattungar

En av manga promenad-/slappdagar




El Fuerte, en gamal Incastad som sedan 1998 finns med pa varldsarvslistan.



En dagstur med Linnea, Elliot (UK) samt Julian (Frankrike).

En av aporna som bodde pa "djurhemmet"

Paola, en spanska jag traffat pa Tai Chi lektionerna jobbar som volontar pa ett djurhem for bland annat skadade djur. Dom hade aven nagra hastar som man kunde hyra billigt vilket jag gjorde. Aven om hasten inte var valdigt inriden och ibland gjorde lite som han ville sa var det en fin tur med manga fina utsiktsplatser.

Pa sondagar ar det fotboll med lokalbefolkningen, dock sa var det anda gangen jag kunde vara med da jag typiskt nog lyckades stuka vansterfoten nar jag spelade fotboll igen nagra dagar senare.


Platsen dar Che Guevaras kropp lag beravd fram till 1997 da hans kropp gravdes upp for att identifieras och skickades till Kuba for att begravas i Santa Clara.

La Higuera, har utanfor skolan dar han senare blev avrattad.

Har ar vi pavag med varan spanskalarare till La Higuera och Vallegrande for att forsoka berika varan kunskap om Che Guevara.


Maktigt vy, har med varan guide Charmelo i bild.



Var bara tvungen att prova lianen...


Ett av manga smakryp som jag forsokte med varierad framgang fa focus pa.

Vatten/Kokabladspaus


Parken ar hela 630 000 hektar stor och ar mest kand for alla sina olika fagelarter men har man tur kan man fa se olika bjornar och aven kattdjur som puma och jaguar, dock sa maste man ge sig djupare in i parken an vad vi gjorde om man inte har extrem tur.

En annan tur jag och Linnea gjorde var i Amboros "cloudforest"


Linnea kanner pa vattnet, precis som om det fanns nagot alternativ fran att ga i...



Det var molningt, blott och mystiskt. Man har blivit bortskamd med fina vyer sa det gjorde inget att man inte sag mer an nagra meter framfor sig. Det var ett upplevelse i sig.

Det var brant pa sina stallen...



En av dagarna tog vi en guidad tur for ca 20sek var upp over grasbekladda berg och ner forbi nagra mindre vattenfall.



Matz med solnedgangen i ryggen

Jag, Matz, Arwid och Linnea tog en promenad och hittade en mycket fin utsiktsplats

Samaipata fran "ovan"



Efter en tids franvaro nar det galler bloggande sa tankte jag att det kunde vara pa sin plats att bjuda pa lite ny info om vad jag har for mig.

Efter Potosi sa drog vi via Sucre (En mycket fin gamal kolonialstad dar vi tyvarr bara hade "tid" att stanna over natten) Sa begav vi oss vidare till Samaipata som vi inte hade en aning om vad det var for ett stalle. Tips fran bland annat Bjorn och Hanna (bockar och bugar!) gjorde att vi bestammde oss att det kunde vara vart ett besok, vilket det absolut var!

Vi tog in pa ett otroligt mysigt och personligt Hostel, Andorina och bestamde oss for att bara ta det lungt ett par dagar och sa att saga "ta lite semester fran allt resande"

Efter ett par dagars slappande var det dags for Arwid och Matz att dra vidare mot La Paz for att sedan dra vidare till Lima och darifran flyga vidare till staterna.

Far passa pa att tacka for gott sallskap, det var ett sant noje att hooka upp och resa med er pojkar! Lycka till pa eran resa!

Samaipata ar en ganska liten by som ligger ca 2 timmar fran Santa Cruz.

Byn ligger omsvept i en dal och det ar otroligt vackert har. Alla ar trevliga och det finns massor av restauranger och alla har god mat. Jag brukar aven bege mig till marknadsplatsen och kopa soppa pa dagarna for ca 4 svenska kronor for att sedan pa kvallen lyxa lite med gott samvete =)

Tanken var vall att aka hit och kolla laget och sedan dra vidare, nu har jag varit har i nastan 2 manader...

Sa, vad har jag gjort?

Bra fraga =)

Manga dagar har varigt riktigt slappa medans andra har varit "fulla" av div. aktiviteter.

Har bland annat sysselsatt mig med Tai Chi varje dag kl 18.00. Vilket har varit bade kul och halsosamt, vilket kanns bra da det ofta blir nagon form av alkohol till maten pa kvallarna.

Samma kille som lar ut Tai Chi har aven forsokt visa mig hur man spelar "fingerpicking" pa gitarr. Grymt om man kan det, svart att lara sig men han har i allafall visat lite hur grunderna ser ut och jag har forsokt trana lite pa en gitarr som finns pa hostelet. Det ar som alltid nar man ska lara sig natt nytt pa gitarr, ett javla repeterande men sma framsteg har jag i allafall gjort =)

For 15 bolivianos i timman (sinnes billigt) sa forsoker jag aven lara mig lite spanska med en skon liten bolivian som heter Mario. Han talar bade Engelska och Spanska och titulerar sig darfor som "profesor de espanol", vilket jag kan tycka ar lite utav en overdrift men lite har jag i allafall lart mig aven om det gar riktigt lansamt. Efter 3:e lektionen sa kollade vi pa filmen CHE part 2. Jag fuskade standigt och kollade pa den engelska texten. Inte mycket spanska lard dar men det var en bra film som jag kan rekomendera =)

Han var valdigt inne pa just Che Guevara och han tog oss med pa en tur till Vallegrande och La Higuera dar Che Guevara tranade sin gerilla, slogs mot Bolivianska armen, blev tillfangatagen och senare avrattad. En mycket intressant dag.


Har aven spenderat en dag vid " el Fuerte"som ar en gamal Incastad som finns med pa varldsarvslistan.

En annan dag gick vi in i nationalparken Amboro som gransar till Samaipata, subtropiskt klimat med massa olika smadjur och aterigen bara riktigt fint!

Spenderade 2 dagar pa hostelagarens mark och hjalpte till att plantera och ransa ogras, inte sa upphettsande men aven det intressant da han ar fanatisk nar det galler olika planter och grodor.

Han har allt man kan tanka sig och alskar att prata om det och aven om jag redan glomt det mesta sa larde jag mig i allafall en del.

Ar det nagon som tankt plantera morotter dar hemma sa plantera lok brevid da dom skyddar varandra fran ohyra =)

Nagra dagar har jag hangt hos en silversmed som bor och jobbar i ett litet hus i byn. Han kan en del engelska sa vi har pratat en del och jag har kollat pa nar han tillverkat silversmycken.

Manga dagar har jag bara gatt ut och gatt, last bocker (japp, det ar sant!) och lyssnat pa musik.

For tillfallet kanns livet valdigt okomplicerat =)

Linnea har fatt jobb pa en mycket trevlig bar (Nomads) som precis oppnat har och tanken ar att hon ska jobba dar i 3 manader sa nu fortsatter jag min resa i Bolivia "on my own" och trots att resan med Linnea har flytigt pa grymt bra och jag har haft sjukt kul sa kanns det otroligt spannande och roligt att prova pa att resa sjalv!

Kramen till dig Linnet och lycka till med jobbet! Du kommer bli grym pa spanskan!












1 kommentar:

  1. Kalas Ponta! Jag blir helt varm om hjärtat när jag läser om allt du får vara med om! Fortsätt så!

    SvaraRadera