torsdag 29 april 2010

Potosi

Jag och guiden. Hans far hade arbetat i gruvan och han sjalv hade jobbat dar i 4 ar.

Matz med patand dynamite i handen, den har guidade turen hade ikke varit godkand i Sverige.

Potosi


Gruvarbetarnas djavul, El Tio. Hit gar arbetarna for att be om tur och i gengald ger man cigarretter, sprit samt kokablad.
”bara om djävulen är generös kommer vi att finna silver och en väg ut levande”

Det var bra morkt.

80 meter ner. Den vanligaste dodsorsaken i gruvan var olyckor som berodde pa den 96% spriten dom hinkade i sig. Man fick inte blanda och grogga spriten for det var otur. Mixade man spriten hittade man mixade mineraler och det var inte bra.

1 1/2 ton, inga konstigheter

Alla passager kandes inte helt safe...


Gruvdriften har pagatt i 465 ar och man utvinner silver samt zink. Gruvan hade ca 10.000 olika gangar och sag mer eller mindre ut som en schweizer ost.

Har prepareras det infor sprangning. Ibland horde man hur det danade till nar man gick i gangarna. Lite obehagligt...

Vi tog en liten pause dar varan guide informerade lite allmant om gruvan samt dess arbetare.
Har ar aven 3 st gruvarbetare mitt uppe i ett arbetspass. Det var ca. 10.000 personer som arbetade i gruvan och under "semestertid" sa kunde dom som jobbade vara sa lite som 11 ar gamla! En arbetsdag ska normalt vara 6 timmar men pga att man jobbade pa "provision" sa var manga dar nere betydligt langre...

Aven om dom flesta passagerna var bra sa fanns det nagra som var ganska tighta.

En av flera halvstabila stegar vi var tvugna att ta oss nerfor.

Kort med blixt blev ofta inte sa bra med tanke pa hur dalig luften var dar inne, har pavag till "the Drillmaster". Arseniken i luften stack minst sagt i halsen. Otroliga arbetsforhalladen.

Arwid gillar laget.

Lite nervosa med absolut redo for att ta en titt i gruvan.

Innan man begav sig till gruvan sa besokte man Miners Market for att kopa gavor till gruvarbetarna. Gavorna kunde besta av kokablad, 96% alkohol!, chocklad cigarretter, lask, eller dynamite!

Ombytta och klara.


Potosi ar med sina 4200 m.o.h varldens hogst belagna stader och det var dels pagrund av detta samt deras silvergruva som vi beslot oss for att staden kunde vara vart ett besok.


Staden som aven finns med pa UNESCO:s varldsarvslista var en mycket trevlig stad. Till skillnad fran andra ganska graa stader hogt uppe bland bargen i Argentina sa var den mycket farglad och folket kandes glada och trevliga. Eftersom Matz och Arwid hade ganska pressat schema i Bolivia och var tvungna att flyga fran Lima redan den 2:a Maj sa blev det en kortvisit i Potosi.

Vi kom dit pa natten med buss och redan pa morgonen darpa stod vi ikladda full gruvmundering, inte helt optimalt med tanke pa hogskillnaden men det gick battre an jag trodde. Till viss del kanske jag har kokabladen att tacka for det =)

Dessa blad som ar omattligt populara har och dom flesta tuggar dom. Dels for att klara tunga arbeten och for att klara den hoga hojden battre. Bladen har aven en mättande effekt, fungerar uppiggande och ökar syreupptagningsförmågan.


ALLA i silvergruvan hade med andra ord kaften full med kokablad =)

Det finns en film om silvergruvan "The Devils Miner" se den!

3 kommentarer:

  1. Oh vilket häftigt "studiebesök"....men var det inte läskigt att gå ner?Ih det hade jag aldrig vågat. Men vilken upplevelse för er!

    SvaraRadera
  2. Fan va mört!
    Vilken vital jävla upplevelse,
    antar att man typ får så mycket experience att man fan levlar flera gånger om.
    Jävla bra idé ni håller på med!

    Nu sitter jag och förfestar och ska senare iväg o se på PAGE!
    DANSANDE MAN FÖR FAN!!!!
    reunion efter 10 år GG Allin!

    SvaraRadera
  3. Sweet Clasa, du ATT jag har lvlat pa denna trip!
    Fasen va goddigt med Page, horde att dom skulle ha reunion, bara for en spelning eller kan vi vanta oss en ny platta?
    Jag och Pelle finns med pa en hyllningsplatta till Page 30 ar. Gjort en version pa laten "scotland yard"...mort som tusan!

    SvaraRadera